Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Türk İslam Düşüncesi ve Bilimi Akademisi’nin ilk dersini verdi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sakarya Öğretmen Akademileri kapsamında açılan “Türk İslam Düşüncesi ve Bilimi Akademisi”nin ilk dersini verdi.

Aile ve Dini Rehberlik Büro/Merkezlerinde Aile Danışmanlığı Eğitim Programı

Sakarya’da, farklı branşlardan öğretmenlerden oluşan topluluğa konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, öğretmenlerin ramazan ayını tebrik ederek, “Çok güzel bir proje. Cenab-ı Hak bu toplantımızı, bu eğitimimizi hayırlı eylesin.” dedi.

Akademinin önemli olduğunu belirten Başkan Erbaş, Diyanet Akademisinin çalışmalarını anlattı.

Doğru dini bilgiyi çocuklara en güzel bir şekilde vermek için Milli Eğitim Bakanlığıyla iş birliği içerisinde çalıştıklarını söyleyen Başkan Erbaş, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin önemine değindi.
İlimlerin, dini ve din dışı ilimler diye tasnif edilemeyeceğini kaydeden Başkan Erbaş, “İlahiyat ne kadar dini ilimse tarih, matematik, tıp, mühendislik alanları da o kadar dini ilimdir. Çünkü, bütün ilimlerin yaratıcısı Allah’tır. Allah bizi akıllı yaratmış, o aklımızla ilmi faaliyetleri yapıyoruz. Astronomi alanında çalışan bir talebe ya da astronomi alanında okuyan, makale okuyan bir araştırmacı Kur’an-ı Kerim’de gök ayetlerini, bu alanda hiç okumayan bir ilahiyatçıya göre daha iyi anlar.” şeklinde konuştu
“Hikmet, ahlakı, adaleti, iyiliği içinde taşıyan bilgidir”

İbn-i Sina, Farabi, İbn-i Rüşd, Biruni gibi İslam düşüncesinin önde gelen şahıslarının kendilerini farklı alanlarda yetiştirdiklerini anlatan Başkan Erbaş, “7. yüzyılla 17.-18. yüzyıl arası İslam düşüncesinin ve ilmin, irfanın, bilginin, hikmetin bütün dünyaya yön verdiği topraklar, Anadolu topraklarıdır, İslam topraklarıdır.” ifadesini kullandı.

Kendi öğretmenlerinin de çok yönlü olduğundan söz eden Başkan Erbaş, öğretmenlere, sadece kendi alanlarına sıkışıp kalmamalarını ve kendilerini farklı alanlarda yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.

İslam’ın ilk emrinin “oku” olduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, “Allah hikmeti dileyene, isteyene verir. Kime hikmet verilirse ona büyük bir hayır verilmiştir.” ayet-i kerimesini aktararak, “Hikmet nedir? Hikmet, bizim sahip olup da öğrencimize aktaracağımız, ahlakı, adaleti, iyiliği, insanlara karşılıksız yardımı, bütün güzellikleri içinde taşıyan bilgi demektir. Salt böyle bunlardan yoksun bilgi için Peygamber Efendimiz, ‘Ya Rabbi faydasız bilgiden sana sığınırım.’ diyor. Faydalı bilgi, hikmet.” diye konuştu.

Öğrenci yetiştirirken de interdisipliner metodu öncelemek gerektiğine vurgu yapan Başkan Erbaş, Hz. Peygamberin, “Ben öğretmen olarak gönderildim.” dediğini aktararak, öğretmenlerin de birer Peygamber varisi olduğunu söyledi.

Hz. Peygamberin Mescid-i Nebevi’yi inşa ettiğinde ilk olarak mescidin içerisine “suffe” isminde bir okul kurduğuna dikkat çeken Başkan Erbaş, “Ne alimler yetişti. Orada yetişen alimler, Peygamberimizin öğretmenliğinin rahleyi tedrisinde yetişen o talebeler Yesrib’i nurlu, aydınlanmış şehir anlamına gelen Medine-i Münevvere yaptılar.” dedi.
Öğretmenlik mesleğinin önemine değinen Başkan Erbaş, öğrencilere medeniyetimizin değerlerini öğretmek konusunda öğretmenlere büyük iş düştüğüne işaret etti. Başkan Erbaş, öğretmenlere akademi sürecini iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Programa, Sakarya İl Müftüsü Mehmet Aşık ile Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş da katıldı.