Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, 2024 Hac organizasyonu kapsamında yürütülen fetva ve irşad hizmetleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Hac Organizasyonu içerisinde Fetva ve İrşad Ekip Başkanlığı’nı da yürüten Haçkalı, Mekke’de yaptığı açıklamada, mübarek beldelerde geçirilen zamanların özel olduğunu ifade ederek, hacı adaylarının bu zaman dilimindeki motivasyon ve algılarının her zamankinden daha yüksek, dolayısıyla irşada daha açık olduğunu söyledi.
Haçkalı, haccın bir yolculuk olduğunu vurgulayarak "Hac, Allahu Teala'ya yapılan yolculuğun bir özeti. Bu yolculuk esnasında irşat ve eğitim faaliyeti çok önemli. Bunun için biz irşad görevlileri getiriyoruz, hacılarımızın kalpten, gönülden beklentilerini karşılamaya çalışıyoruz." dedi.
"İlk kez manevi danışman görevlendirdik"
Fetva İrşat Ekibinin toplamda 114 kişiden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Haçkalı, şunları kaydetti:
"İrşat görevlilerimiz, okuyucularımız, manevi danışmanlarımız, büro personellerimiz var. Bu yıl ilk defa 12 manevi danışman görevlendirdik. Bu manevi danışmanlarımız özellikle deprem bölgesinden gelen hacılarımızın psikolojik meseleleri ile ilgileniyorlar. Bulundukları otelin tamamına hizmet veriyorlar. Farklı bir ülkeye, farklı bir coğrafyaya gelmiş olması ve hacılarımızın yaşları da dikkate alındığında hepsinin psikolojik bir desteğe ihtiyacı olduğu açık. Bu yıl 12 manevi danışmanımızla bu hizmeti veriyoruz. Bunun yanında 65 irşat görevlimiz var. Bir kısmı il müftülerimiz, vaizlerimiz, ilahiyat fakültelerimizden görevlendirdiğimiz hocalarımız burada. Yani hacı adaylarımızın kendi memleketlerinde her zaman bulamayacakları irşat fırsatını bu hocalarımızla onlara sunmuş oluyoruz. Bu irşat faaliyetimizin yanında hem erkek hem bayan okuyucularımız var. Okuyucularımız, vaaz ve irşat programlarında Kur'an tilaveti ve ilahi, kasideler okuyorlar."
"Her bir kafilenin irşat görevlisi var"
Haçkalı, her bir kafilede ayrıca din görevlisi ile kadın irşat görevlisi bulunduğunu ve hacı adaylarının eğitimleri ile ilgilendiklerini belirterek, "Fetva İrşat Ekibi olarak bunun dışında düzenlediğimiz fetva, eğitim, irşat ve vaaz faaliyetiyle her bir kafileye hocalarımızı göndererek Medine'de en az bir kez, Mekke'de Arafat öncesi 3 Arafat sonrası 2 ya da 3 olmak üzere 5-6 kez bu hocalarımızla hacı adaylarımızla buluşmalarını sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Faaliyetlerin ilk kafilenin mübarek beldelere gelmesiyle başladığını söyleyen Haçkalı, "Şuana kadar Mekke'de 650 vaaz irşat programı yapmışız, Medine'de de 235 kafileye yaklaşık 200'ün üzerinde irşat faaliyetinde bulunmuşuz." bilgisini verdi.
"Her fırsatı değerlendiriyoruz"
Her fırsatı değerlendirdiklerini dile getiren Haçkalı, "Otellerimizde bazen mescitlerimizde bazen toplantı salonlarında, bazı yerlerde yemekhanelerde olmak üzere her fırsatı değerlendiriyoruz. Önce Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlanıyor, sonra yaklaşık yarım saat, 40 dakika civarında hocamız vaaz ve irşatta bulunuyor, ardından bu manevi iklime uygun ilahiler ve kasideler söyleniyor. Hacılarımızın gönlü manevi bir coşkuyla, bir feyiz ve bereketle dolup taşmış oluyor." diye konuştu.
İrşat faaliyetlerinde Mekke ve Medine'ye özel konu başlıkları seçtiklerinin altını çizen Haçkalı, şöyle konuştu:
"Medine'de özellikle Hz. Peygamber sevgisi, Hz Peygamber'e ittiba, Hz. Peygamber'i örnek almak, sahabe sevgisi, sahabenin İslam'daki yeri, sahabenin örnekliği, sahabeye karşı bizim tutumumuz konusunu işliyoruz. Bunun yanında üçüncü bir konu olarak yine Hz. Peygamber ile bağlantılı olarak ümmet konusu, ümmetin birlik ve beraberliği, kardeşliği Hz. Peygamberin tavsiyeleri Medine'deki konularımız. Mekke'ye gelince Allah inancı, insan hayatının anlamı, ibadet nedir? İbadet çeşitleri, ibadet türleri, ibadetin anlamı, ibadetin hikmetleri, doğru dindarlık, dindarlık algımız, nasıl hac yapılır? Tövbe, hac ve dua, hacı olmak ve hacı kalmak, namaz ibadetinin önemi. Bütün bu konular, bu kutsal mübarek topraklarla ve buradaki tarihsel hadislerle Hz. Peygamberle, Hazreti İbrahim'le haccın menasiki dediğimiz hac ibadetleriyle bağlantılı bir şekilde anlatılıyor."
"7/24 fetva hizmeti sunuyoruz"
Vatandaşların sahih bir hac yapabilmesi amacıyla 7/24 fetva hizmeti sunduklarını belirten Haçkalı, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak vatandaşlarımızı farz olan hac vazifelerini yapmak üzere buraya getiriyoruz. Birinci maksadımız sahih olarak haclarını yerine getirmelerini sağlamak. Fetva hizmetini biz 7/24 sunuyoruz. Hem Medine'de hem Mekke'de fetva telefon hattımız var. Medine'de bir arkadaşımız, burada 4 arkadaşımız görev yapıyor. 7/24 telefon açık bayan hocamız da dahil olmak üzere fetva hizmetini burada sunuyoruz." şeklinde konuştu.
- 3 bin 500 üzerinde soru geldi
Şimdiye kadar 3 bin 500 üzerinde soru geldiğini bildiren Haçkalı, "Çoğunlukla kafile başkanlarımız din görevlerimiz kafelerindeki problemleri gelip soruyorlar, burada vatandaşımız da kendisi bizzat gelip fetva irşat ekibinden bilgisini alabiliyor. Genellikle niyet, umre, hac, vekaletle hac gelen soruların başında." dedi.
- Arafat programı
Haçkalı, Fetva ve İrşat Ekibinin en önemli görevlerinden biri de Arafat programını hazırlamak olduğunu ifade ederek Arafat programına dair şu bilgileri paylaştı:
"Arefe günü çok önemli bir gün. Hz. Peygamberin deyimiyle yani yılın en kıymetli günü. O günü tesbihat ile zikirle Kur'an tilaveti ile dua ile vakfe ile geçireceğiz. Biz önce sabah namazı programı yapıyoruz, ondan sonra namaza kadar Yasin-i Şerif okunuyor, namazdan sonra tesbihat, zikir yapılıyor. Ondan sonra 9.30'a kadar ara veriliyor. 9.30'dan öğlen namazına kadar Arafat programımız oluyor bu programımızda sırasıyla aşır okunuyor, ilahiler okunuyor, selatü selamlar ve bu böyle devam ediyor. Arafat'ın önemine dair bir konuşmamız var, haccın önemine dair bir konuşmamız var bir de veda haccında Hz. Peygamberin irad etmiş olduğu veda hutbesini okuyoruz. Üç konuşma ve namaz kılındıktan sonra da Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş, vakfe duasını okuyor ve programımız böylece sona ermiş oluyor."
Prof. Dr. Haçkalı, sözlerini şu tavsiyelerle tamamladı:
"Hacılarımıza her zaman hatırlatıyoruz. Bu yolculuk size hayatın anlamını öğretsin, hayatın anlamını hatırlatsın. Allahu Teala'nın evine gelerek Allahu Teala'nın misafiri oluyoruz. O'nunla biraz daha müşahhas biraz daha somut biraz daha görerek duyarak hissederek daha yakından hissederek bir irtibat kuruyoruz. Aslında bu, hayatımızın her aşamasında olması gereken Müslümanın halidir. Beş vakit namazımız bunun içindir. Birazda burada hacı olmak ve hacı kalmak diye bunu kısaca ifade ediyoruz. Hacılarımıza haccın hayatlarında bir dönüm noktası olduğunu, bundan sonraki hayatlarında daha dikkatli, daha titiz ve buradan öğrendikleri, burada yaşadıkları tecrübeleriyle hayatlarını sürdürmelerini öneriyoruz."