Orta sermayeli ya da büyük sermayeli iş fikirleri arasında yer alan anaokulu açmak fikri eğitim sektörünün en çok para kazandıran girişimlerinden birisidir. Böylesine bir işi yaparaktan hayatını sürdürmeyi planlayan insanların dikkatli olması gerekmektedir. Zinhar ortada söz konusu olan şey en ufak bir hareketinizden bile nem alan, örnek alan çocukarımızdır. Onların karakterlerinin şekillenmesi büyük ölçüde 3-15 yaşları arasında olmaktadır. Hele ki okula ilk adım attıkları anaokullar bu konuda en büyük önemi arz etmektedir. Okulu, araştırmayı, eğitimi sevdirmek ancak burada mümkündür.
Onun için
anaokulu açacaklara tavsiyem bu işin öneminin bilincinde olmaları ve işlerini ciddiye almalarıdır. Uğruna hayatınızı harcadığınız işinizi yaparken hem kendinize hem de muhataplarınıza saygılı olmak zorundasınız. Başarıyı yakalayabilmenizin önde gelen şartlarından da birisi budur!
Anaokulu açmak için gereken manevi şartları ele aldıktan sonra, maddi şartlara değinelim.
1) Kreş açmak için en azından
450 metrekare kapalı alana sahip binayı temin etmeniz gerekli, zira bu binada oyun alanları, tuvaletler, uyku odaları, yemekhane, derslikler ve de hizmetli odaları bulunmalıdır. Bunun yanında müdür ve öğretmen odası ve de çamaşırhane şarttır. Ayrıca bir anaokulunda miniklerin doğa ile içiçe olması adına yeşil bir bahçe bulunmalıdır. Burada da kaydıraklar, salıncaklar ve çocukların enerji boşaltması için gerekli aksesuarlar yer almalıdır.
Anaokulu açmak için kullanacağınız bina için belediyeden ve de Milli Eğitim Bakanlığından izin alabilmeniz adına belirli gereklilikler bulunmaktadır. Mesela;
•Bina yangın ve deprem yönetmeliğine uygun olmalıdır.
•3 kattan fazla alanı kullanıma açacaksanız asansör şartı vardır.
• Apartmana açmayı planlıyorsanız tüm sakinlerin onayını almalısınız.
•Binanın oda sayısının anaokulu açmak için gerekli alanlara elverişli olması gereklidir.
•Çocuk başına 1.5 metrekare bahçe alanına sahip olması gerekmekte.
•Yine 30 çocuğa en az bir klozet gerekmekte.
2) Anaokulu ya da kreş açmanız için; eğer bizzat işletmede yer alacaksanız daha evvelden
sabıka kaydınız temiz olmalıdır ve en az lise mezunu olmalısınız. Zaten bu şartlar gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında az bile. Yani çocukların ne kadar hassas olduğunu göz önünde bulundurursak gayet kıt bir yeterliliktir. Ancak zaten anokulunuzun müdürünün
Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği minimal şartları sağlamış olması gerekmektedir(En az yüksekokul mezunu olmalı ve daha evvelden tecrübeli olması gibi şartlar aranmaktadır). Zaten müdürünüz velilerle her daim diyalog halinde olacağı için, onun kalifiye olması hem çocukların hem velilerin hem de sizin lehinize olacaktır(kilit bir noktadır yani bu konuda).
3) Kreş veya anaokulu açmak için gerekli sağlık ve imar yeterliliği, şirket açma, vergiye kaydolma, iş yeri açma ruhsatı alma, yangın şartını sağlama gibi yükümlülükleri en başta halletmeniz gerekmektedir. Demek istediğim bu iş tam teşeküllü bir ticaret şirketi açmaktan daha az detaylı değildir.
Uğraşacaksınız bürokratlarla…
4) Anaokulunuzu yeni evlenmiş ve çocuk sahibi olan çiflerin yer aldığı
büyük şehirlerin yeni inşa edilen alanlarına açmanız sizin lehinize olacaktır. Buralar en çok çocuğun yer aldığı bölgeler olacağından iş yapma olasılığınız daha fazla olacaktır. Ayrıca şehrin gürültüden uzak, trafikten ırak alanlarını seçmeniz iyi olacaktır.
5) Kreş veya anaokulu demek okulöncesi eğitim demektir. Yani bu da işyerinizde resmen bir ilkokul açıyormuşcasına kurumsallaşmak demek. Müdür, müdür yardımcısı, bölüm başkanı, öğretmenler, stajyer
öğretmenler istihdam etmelisiniz. Bunları seçerken de çok titiz davranmalısınız. Olur olmadık adamı yuvaya sokmamalısınız.
6) Anaokulunuzun muhakkak güvenilir bir
okul servisi şirketiyle anlaşma yapması gerekmekte. Bunun için bir dünya firma mevcut, çocukları tek tek evlerinden almalı ve bir şoför, bir hostes eşliğinde okula bırakmalı. Velilerin gözü arkada kalmamalı.
Şoförlerin sabıka kayıtları iyi incelenmeli!
7) Anaokulunuzun reklamı için pano yaptırmanız şart olup
reklam şirketleriyle de bu konuda anlaşma yapmalısınız. Civardaki diğer kreşlerle rekabet etmek yerine onlarla işbirliği yapmanız sizin tanınırlığınızı artıracaktır. Ayrıca bu işi yapmadan evvel muhakkak
bir iş planı oluşturup bu projeyi bilgili ve tecrübeli kişilere göstermelisiniz. 1000 bilseniz de 1 bilenin işinize yarar bir şeyler önerebileceğini unutmayın.
8) Son olarak anaokulu açmanın maliyeti eğer bina size ait değilse; her şey hesaplandığında 2015 yılının parasıyla en az 150 bin doları bulabilir(tabiki net veri değildir). Size tavsiyem bu iş için hibe ve kredi alabileceğiniz kuruluşları(gerek devlet gerekse özel sektörde) araştırmanız ve gerekli finansal desteği temin etmenizdir. Aksi halde bu işin altından kalkabilmeniz için ciddi sermayeniz olmalıdır.
İş fikirleri ve yaratıcı parlak düşüncelerden bahsetmeye devam edeceğiz, bize destek olmak adına yazımızı beğenmeniz bizleri memnun eder.
Çocuk Gelişimi Sertifikasına nasıl sahip olabilirim ?
Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinin düzenlediği Uzaktan Eğitim ile tüm Türkiyeden katılabileceğiniz sertifika programı için tıklayınız.
Çocuk Gelişimi Çalışan Maaşları
Çocuk Gelişimi görevli olan personelin maaşı 2200 TL ile 2500 TL arasında farklılık gösterebilir çalıştığı kurum ve şirkete göre değişir, Kamuda Çalışıyor ise Aile yardımı ve Çocuk yardımı gibi ek ücretler almaktadırlar.