Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, Türkiye Diyanet Vakfı ile Diyanet İşleri Başkanlığının insanların hayırlarını, mağdur ve mazlumlara ulaştırma noktasında bir köprü olduğunu belirterek; “Yaklaşık yarım asırdır, Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığımız, Anadolu insanımızın hayrını gerek yurt içi, gerekse yurt dışındaki muhtaçlara, mağdur ve mazlumlara ulaştırma konusunda bir hayır köprüsü oluşturmuştur. Tabi bu hayır köprülerinden bir tanesi de kurban ibadeti üzerinden oluşturulmakta ve yürütülmektedir. Önceki yıllarda olduğu gibi inşallah bu yıl da yine ülkemiz insanının kurban ibadetlerini vekalet yolu ile eda etmesi noktasında Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde bu ibadetin yerine getirilmesinde halkımıza destek sunmak için çalışmalara başladık.” dedi.
- Kurban Allah’a yakınlaşmaya vesiledir
İstanbul Müftüsü Maşalı, kurban ibadetinin önemine işaret ederek; “Kurban, öncelikle bir ibadettir. Kelimenin kökeni itibarıyla kurbiyyetten gelmesi, hem Allah’a olan yakınlığımızı arttıran hem de birbirimize olan yakınlaşmamızı kuvvetlendiren bir ibadettir. İbadet olması hasebiyle de kurban, yerine getirilirken bir takım ilke ve esaslara riayet edilmesi gereken dini bir vecibedir. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı, bu ibadeti yerine getirme noktasında halkımızın vereceği vekaleti, dini açıdan yerine getirilmesi gereken kurallara riayetle, üst düzey bir hassasiyetle yerine getirmektedir.” ifadelerini kullandı.
Koronavirüs tedbirleri
Yurt içinde ve yurt dışında koronavirüs kapsamında uygulanacak tedbirlerin kesilen kurban sayısında ve dağıtımında herhangi bir kısıtlamaya sebebiyet vermeyeceğini belirten Müftü Maşalı; “Bu anlamda geçen sene Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığımız aracılığıyla yürütülen vekaletle kurban kesimi organizasyonunda 453 bin 560 hisse, vatandaşlarımız tarafından Vakfımıza emanet edildi. Yurt içinde 424 kesim noktasında bunların kesimi gerçekleştirildi. Yurt dışında ise 149 ülkede ve 423 bölgede halkımızın bu emanetlerinin ifası noktasında gerekli çalışmalar yapıldı. Şunu ifade etmek gerekir ki bu sene yaşanan pandemi süreci, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında tedbirlerin üst seviyede uygulanacağı kesim yerlerinde faaliyetleri yürütmemizi zorunlu kılıyor. Bu tedbirler, vekaleten kesilen kurban sayımızın ve dağıtılacak kurbanların azalmasına neden olmayacaktır. Yurt içinde 77 il ve 232 ilçede halkımızın bize emanet edeceği kurbanların kesimi gerçekleştirilecek, yurt dışında ise 75 ülke ve 287 bölgede mazlum ve muhtaç kardeşlerimize halkımızın yardım elini ulaştırmaya devam edeceğiz.” dedi.
İstanbul Müftüsü Maşalı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının, yurt dışında da temsilcilerinin bulunduğundan söz ederek; “Yurt dışında herhangi bir faaliyeti organize etme noktasında hamdolsun ki kurumumuzun eli çok güçlüdür. Dolayısıyla her ne kadar tüm dünyayı etkileyen salgın, kesim yeri itibarıyla önceki yıllara göre planlamaya gitmemizi zorunlu kılsa da gerek yurt içinde gerekse yurt dışında halkımızın emanetlerini layık-ı veçhile ve usullerine uygun olarak yerine getirme noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Allah’ın izniyle herhangi bir sorun yaşanmadan bu organizasyon gerçekleştirilecektir.” diye konuştu.
Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi Kurban Programı
Toplantının, Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesinin kurban vesilesiyle yapacağı faaliyetlerinin tanıtımını kapsadığını belirten Maşalı, şöyle devam etti:
“Bu toplantımız, Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesinin kurban vesilesi ile yapacağı vekaletle kurban kesimi organizasyonunu tanıtmaya yönelik bir değerlendirme toplantısıdır. İstanbul’da bu süreçte öncelikle vatandaşlarımızın Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesinin kurban kesim organizasyonundan haberdar olmalarını temin etme amacı ile İstanbul’un bazı noktalarında ve havalimanlarında stantlar kurduk. Burada hem tanıtım yapacağız hem de bağış yapmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet etmeye gayret edeceğiz.
Vekaletlerini Türkiye Diyanet Vakfına vermek isteyen vatandaşlarımız şunu bilmelidirler ki İstanbul Müftülüğümüz, ilçe müftülüklerimiz, açacağımız stantlardaki görevlilerimiz ve camideki görevli personelimiz halkımızın hizmetindedir. Ayrıca halkımız internet üzerinden veya telefonla da kurbanlarını bağışlayabilirler.”
Müftü Maşalı, tüm dünyanın maruz kaldığı salgının Kurban Bayramı arifesine denk gelmesinin altını çizerek; “Aslında bu salgın, hem hayatımızı hem dünyayı hem de dünyada olup bitenleri anlamlandırma ve değerlendirme imkanı verdi. Vekaletle kurban aracılığıyla ismini bilmediğimiz, haritada yerini gösteremeyeceğimiz ülkelerdeki kardeşlerimizin sıkıntılarını bir nebze olsun hafifletme şansı elde etmiş olacağız. Vereceğimiz vekaletlerin, mağdur, mazlum ve muhtaç kardeşlerimize yönelik yapmamız gerekenler noktasındaki ihmallerimize yönelik bir keffaret olmasını temenni ediyorum.” dedi.
“Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” temalı vekaleten kurban organizasyonuna tüm İstanbulluların destek vermelerini temenni ettiğini belirten İstanbul Müftüsü Maşalı; “Rabbim cümlemizi sevdiklerimizle birlikte Kurban Bayramı’na ulaştırsın. Daha nice kurban bayramlarını sağlık, afiyet ve huzurla idrak etmeyi nasip etsin.” dualarıyla konuşmasını tamamladı.